background
Лична и семейна безопасност

Решения за киберзащита

за лична и семейна безопасност

Лична и семейна киберсигурност

Физически лица и

Семейства

Какво е киберсигурност?

Киберсигурността е средство, чрез което физическите лица и организациите намаляват риска да бъдат засегнати от киберпрестъпления. 

Основната функция на Киберсигурността е да защитава устройствата, които всички използваме (смартфони, лаптопи, таблети и компютри), и услугите, до които достъпваме онлайн - у дома и на работа - от кражба или повреда. Става въпрос и за предотвратяване на неразрешен достъп до огромните количества лична информация, която съхраняваме на тези устройства, и онлайн.

Киберсигурността е важна, защото смартфоните, компютрите и интернет сега са толкова основна част от съвременния живот, че е трудно да си представим как бихме функционирали без тях. От онлайн банкирането и пазаруването – до имейла и социалните медии – по-важно е от всякога да предприемем стъпки, които могат да попречат на киберпрестъпниците да се сдобият с нашите профили, данни, и устройства.

Най-добрите съвети за справяне с киберпроблеми

Поради коронавируса хората прекарват повече време онлайн тази година. Разгледайте нашите съвети за справяне с киберпроблеми, които можете да предприемете, за да запазите себе си и семейството си сигурни.

Съвети за сигурност:

Аз съм бил хакнат. Как да възстановя профила си?

Gmail, Facebook, Туитър... няма значение каква е услугата, от време на време някой ще намери начин да влезе. Ако нямате достъп до профила си, отидете на началната страница на доставчика на профила и намерете връзка към техните страници за помощ или поддръжка. Там ще е описан подробно процеса на възстановяване на профили. Ако не можете да намерите това, от което се нуждаете на уебсайта на услугата, опитайте търсачка като google или bing с примерен текст "facebook акаунт хакнат".

Настройте 2-факторно удостоверяване - това осигурява допълнителен слой защита срещу хакване на вашия акаунт в бъдеще. 

Трябва ли да платя откуп, за да отключа компютъра си?

Ако устройството Ви се е заразило с рансъмуер, ние Ви препоръчваме да НЕ плащате откупа.

Ако наистина платите:

 1. Няма гаранция, че ще получите достъп до вашите данни или компютър
 2. Компютърът Ви все още ще бъде заразен
 3. Ще плащате на престъпни групировки
 4. По-вероятно е да бъдете нападнати и в бъдеще

Операционните системи и приложенията на устройствата, които използвате, трябва винаги да бъдат актуализирани. Тези актуализации ще инсталират най-новите корекции на защитата. Ако ги имате инсталирани, изпълнете сканиране с актуален антивирусен софтуер.

Потребителското ми име и парола са откраднати

Лични идентификационни данни, като например потребителски имена и пароли, могат да бъдат откраднати директно от вас от престъпници, използващи трикове като фишинг имейли. Те могат да бъдат откраднати и от хакери от услугите, които използвате, ако са били обект на успешни кибератаки.

Ако подозирате, че това се е случило, трябва да промените паролата си възможно най-скоро.

Ако сте използвали същата парола на всякакви други акаунти, трябва да я промените и там.

Услуги като www.haveibeenpwned.com могат да Ви кажат дали информацията Ви някога е била публично оповестена в голямо нарушение на данните, и дори да Ви предупреждават, ако това се случи в бъдеще.

Може да имам зловреден софтуер на устройството си

Ако вярвате, че вашият лаптоп, PC, таблет или телефон е бил заразен с вирус или някакъв друг вид злонамерен софтуер, има стъпки, които можете да предприемете.

Ако сте на телефон или таблет:

 • Обикновено те не могат да бъдат премахнати от антивирусен продукт по същия начин, както персоналните компютри и лаптопите. Най-безопасното решение е да направите фабрично нулиране - обикновено можете да намерите тази опция в Настройките. Точното име на функцията ще зависи от това кой тип устройство имате.
 • Ако това не отстрани проблема, ще Ви е необходима експертна помощ.

Ако използвате компютър или лаптоп:

 • Актуализиране на вашето устройство и програми
 • Отворете антивирусен продукт и изпълнете сканиране, след което следвайте съветите му
 • Ако вашият антивирусен продукт не може да почисти устройството Ви – ще трябва да го изтриете изцяло и да инсталирате повторно всичко, като започнете с операционната си система. Може да се наложи да получите експертна помощ, за да направите това.
 • Ако не можете да изтеглите и инсталирате антивирусен продукт, защото вашият уеб браузър (напр Chrome, Edge, Firefox) е заразен, вероятно ще трябва да получите експертна помощ.
Получих подозрителен имейл или текстово съобщение

Измамните имейли и текстови съобщения са проблем за всички. Стават все по-убедителни ден след ден.

Престъпниците искат да Ви убедят да направите нещо, което те могат да използват в своя полза. В измамата с имейл или текстово съобщение, тяхната цел е често да Ви убеди да щракнете върху връзка(линк). След като кликнете, може да бъдете изпратени на уеб сайт, който би могъл да изтегли вируси на компютъра Ви, или да открадне паролите и личната Ви информация.

По телефона подходът може да е по-директен като Ви моли за чувствителна информация, като банкови подробности.
Те правят това, като се преструват на някой, на когото имате доверие, или от някаква организация, на която имате доверие. Това би могло да бъде вашият Доставчик на интернет услуги (ИНТЕРНЕТ доставчик), банка, дори приятел в нужда. И те могат да се свържат с вас чрез телефонно обаждане, имейл или текстово съобщение. Терминът 'фишинг' често се използва, когато се говори за имейли.

Притеснявам се, че банковите ми данни са откраднати

Свържете се с вашата банката и говорете с техния отдел за измами.

Вашата банка няма да поиска от вас да отговаряте на e-mail с лична информация, или подробности за профила си. Ако се свържете с тях, използвайте телефонен номер/имейл адрес, който сте сигурен че е на банката, а не такъв, изпратен до вас в имейла – може да е фалшив.

Можете да проверите вашата кредитна справка онлайн. Трябва да проследите всички неочаквани или подозрителни транзакции.

ИТ решения

 • Антивирусни програми

Наши услуги

 • Почистване на вируси
 • Възстановяване на онлайн профил и парола
 • Обучение - киберсигурност
Имате въпроси или искате оферта?
Лична сигурност Специалисти
background

Разгледайте нашите

Услуги!

Не се колебайте да се свържете с нашия екип за поддръжка, за да насрочите консултация за киберсигурността. Ако все още не сте наш клиент, свържете се с нас, за да Ви помогнем да подобрите вашата IT сигурност.

Ако имате въпроси или имате нужда от помощ, не се колебайте да се свържете с нашия екип (359) 601 66 999