background
Антивирус

Антивирусни програми

Как да преценим каква антивирусна програма да изберем?

Антивирусни програми за компютри, сървъри и мобилни устройства

Безплатна антивирусна програма срещу

Професионална антивирусна програма

Въпреки че през последните години екосистемата за компютри на Apple, macOS, увеличи броя на заплахите, Windows все още е цар в това отношение поради това колко широко е разпространен по целия свят. Microsoft, ни предлага първоначална защита срещу този тип инфекция чрез Windows Defender.

Windows Defender е една от най-добрите безплатни антивирусни програми за компютър. Въпреки всички предимства, които ни предлага, много от потребителите все още не се доверяват на решението, което ни предлага Microsoft, въпреки факта, че различни проучвания утвърждават тази една от най-добрите опции на пазара.

По отношение на решението, което ни предлага Microsoft, Windows Defender, както правят Google и Apple, събира данни за използването на нашето оборудване, данни за вътрешна употреба, които не попадат на нито един пазар, вторично, така че ако можем да изберем кой да събира нашите данни, винаги ще бъде по-добре Microsoft да го направи вместо други компании.

Ако използвате компютъра си, за да разглеждате популярни страници (Facebook, Twitter, Instagram...), не изтегляте съдържание от интернет или нямате мания да инсталирате всяко приложение, което Ви попадне, няма нужда да инсталирате допълнителен антивирус, тъй като решението, което Windows Defender ни предлага, е практически същото като това, което предлагат и другите безплатни антивирусни програми.

Ако използването на вашето оборудване е ориентирани към работното място, и искате да сте напълно сигурни в почтеността на вашия екип, най-доброто нещо, което можете да направите, е да правите резервни копия редовно и да изберете антивирус, който анализира съдържанието на всички прикачени файлове, които получавате, тъй като един и същ подател може да изпраща заразен файл, без да осъзнава това.

Използването на антивирус на смартфон с Android полезно ли е?

Очевидно е, че всяко устройство, свързано към Интернет, днес е обект на потенциални атаки. Нашите мобилни устройства съдържат много чувствителни и лични данни, което ги прави основна цел за хакери. Добре е обаче да запомните, че като цяло нашите Android смартфони остават доста сигурни.
Не забравяйте също, че след няколко месеца или години много смартфони с Android вече не се актуализират от производителите. Следователно те вече не могат да се възползват от корекциите за сигурност. В този случай антивирусът може да бъде оправдан.

В Android опасността идва основно от файловете, които може да се наложи да инсталирате. На теория приложенията в Play Store вече са сканирани и проверени от Google. Следователно рискът те да съдържат злонамерен код е нисък (но не и невъзможно, това се е случвало в миналото).
Рискът възниква главно при инсталиране на приложения във формат .APK. Затова Ви съветваме да бъдете бдителни и да проверите дали източникът е официален (и не е модифициран), преди да продължите с каквато и да е инсталация.

Как да преценя каква антивирусна програма да избера?

Професионална срещу безплатна антивирусна програма. Как стоят нещата обаче, когато управляваме фирма и в нея има повече от 10 компютъра? Едва ли има фирма, която трябва да бъде убеждавана, че антивирусната програма е задължителна за всеки компютър, ползващ Windows операционна система.  Разбираемо е също така, че сега повече от всякога всяка фирма търси варианти да спести пари. Въпросът обаче с антивирусните програми е доста важен и трябва добре да се обмислят последствията, преди да срежете перото в бюджета. Тук, разбира се, е задължително да отчетем това кой и за какво използва компютрите. В днешно време заплахите идват, както от вируси (viruses), троянски коне (trojans) и червеи (worms), така и от шпиони (spayware) и адуер (adware) програми. Обобщено вече говорим за зловредни програми, като с първата заплаха се борят анти-вирусните програми, а с втората най-общо анти-шпионските програми (anti-spyware). Сигурно се досещате, че добрата защита задължително включва комплект от двата типа програми. И така нека да преминем към въпроса:

Какво повече получавам с платената антивирусна програма, пред безплатната?

Може би сте забелязали, че компаниите, които предлагат безплатни антивирусни програми, предоставят и платени версии. Това определено е знак, че има разлика между тях. Петте основни разлики между платените и безплатните антивирусни програми са:

  • Първата разлика се състои в услугата, която получавате. Закупуването на платена версия, почти винаги включва поддръжката от страна на доставчика на програмата. При тях можете да разчитате на помощ от специалист по телефон и/или имейл. При безплатните програми поддръжката се ограничава до достъп на FAQ (Често задавани въпроси) и в някои редки случаи до поддръжка по имейл. В повечето случаи, ако ползвате безплатна версия, за помощ можете да разчитате на общности в Интернет. Ако Ви се наложи да решавате проблем, който се причинява от съвместната работа на операционната система, имейла и антивирусната програма, то може да изгубите доста време, докато намерите решението. Или накратко казано поддръжката Ви пести време, като вместо Вие да се борите и сами да разрешавате инцидентите с вашата антивирусна програма, спокойно можете да прехвърлите грижата за това на доставчика на софтуера.
  • Втората разлика идва от факта, че повечето безплатни версии на антивирусните програми са предназначени за персонална употреба и използването им за фирмени цели е нарушение на лицензионната политика на доставчика на програмата. Незаконното използване на софтуер може да доведе до заплащането на обезщетения към доставчика на програмата.
  • Третата разлика - между повечето версии на платените и безплатните антивирусни програми се състои в нивото на допълнителна защита, която получавате, срещу най-новите зловредни програми. Безплатните антивирусни се обновяват, когато има разработени нови антивирусни дефиниции или при някои производители по един път на ден. Това означава, че за времето от откриването на новата заплаха, до разработването на нови антивирусни дефиниции и свалянето им на Вашия компютър, Вие не сте защитени срещу новите заплахи. Ако сте управител на компания и в офиса Ви има служители, които боравят с важна информация, може би добре трябва да прецените рисковете от използването на безплатна версия на антивирусна програма.
  • Четвърта разлика - идва от по-големите възможности за управление, които предоставят платените версии, като: ръчно обновяване, задаване на график за сканиране за вируси, централизирано следене за обновяването на програмата на всички компютри в корпоративната мрежа и много други. Тук се наблюдава право-пропорционална зависимост между броя на компютрите и нуждата от тези разширени възможности или колкото повече компютри имате, толкова повече се нуждаете от тази функционалност, за да можете да поддържате добро нивото на защита на компютрите в офиса Ви.
  • Петата разлика се дължи на факта, че в повечето случай, заедно с безплатната програма инсталирате допълнителни програми, които по време на работа с компютъра Ви пречат, като показват рекламни съобщения, приканващи Ви да закупите платената версия на програмата.

Ако можете да си го позволите, препоръчваме Ви да ползвате платена антивирусна програма, защото с нея ще получите повече функции за по-добра защита, както и по-голямо удобство при ползване, от колкото с безплатните програми.

Критерии за избор на платена антивирусна програма

Качеството на програмата е повлияно от много фактори, някои от които дори субективни и отразяват личното възприятие на потребителя. Следните общи критерии са подходящи, дори ако сте на път да изтеглите антивирус за таблета в Windows 10, а не на компютъра. При избора се препоръчва да се обърне внимание на следните точки:

  • Разходите за придобиване и обслужване на антивирусна програма. Тази позиция включва не само цената на продукта, но и фактор като времето. Например, ако инсталирате демо версия, парите ще бъдат нулеви, но съобщенията за възможни допълнителни функции и реклама ще Ви разсейват непрекъснато. Това, което е по-малко важно - пари или време, всеки решава сам за себе си.
  • Надеждност на сигурността. Няма гаранция за сигурност в Windows 10. Възможно е антивирусната програмата да няма време да добави към базата си данни вирус, който се е появил в интернет преди няколко секунди.  Ако сте склонни да посещавате редовно непроверени сайтове и да изтегляте подозрителни данни - Ви е необходим най-ефективният антивирус. Тези, които предпочитат, например, сигурно сърфиране, за да защитят браузъра и да оптимизират системата си веднъж седмично е необходимо да изберат платена антивирусна програма.
  • Разнообразни полезни функции. Това е поредица от допълнителни инструменти, които улесняват работата с компютъра Ви. Това включва защитата на сменяеми носители, почистването на временни файлове и т.н. Не е необходимо да мислите, че колкото по-полезни са функциите, толкова по-добре. Ако някои от тях не са от значение за Вас лично, всичко, което ще направят, е да намали производителността на компютъра и да пречи на работата. Обикновеният антивирус за обикновените потребители е най-подходящ, но за онези, които са опитни, това, което си заслужава да се обмисли, е разширената функционалност.
  • Антивирус на ниво ресурс. Този фактор, заедно с ефективността на компютъра, на който програмата е инсталирана определя скоростта на машината. Твърде "тежка" антивирусна програма потиска работата на цялата операционна система, което пречи на потребителя.
backgrounds

Допълнителни

Услуги

При самостоятелно администриране на облачната услуга от клиента – всички допълнителни услуги извършени от Инкомтел ЕООД се заплащат

При администриране на облачната услуга от Инкомтел ЕООД се сключва договор за абонаментна поддръжка

Промоции

Отстъпки

1.

Безплатен тестов период – 1 месец за определени софтуерни продукти – Acronis, Kaspersky, ESET